Sista rycket

Sista helgen före midsommar och jag har en tvådagarsutbildning i Boden för jaktledare. Måndag blir det t o r Vindeln, sen känns det som att semestern är nära. Fyra veckor från midsommar och inga konkreta planer annat än att bygga om hos hönsen och testa vår "nya" husvagn. Jo, vi köpte en mindre husvagn i helgen som portabel jakt- och fiskekoja nu när njalle är lite mer uppbokad av permanent boende. 

husvagnen

husvagnsparkering


Dags för sommar igen

Nu har sommaren kommit och gården börjar få lite uppfräschning. Rökkåtan är flyttad ...

Grillplatsen sommar 2013

Det är fixat lite runt hönsen. Tanken var att vi skulle köpa in några nya, men den kläckning gick inte bra. Nu har vi 8 egna kycklinga gående, vi får se hur många av dom som är tuppar!? I den vuxna flocken hämtade vi två dvärgcochintuppar i våras så nu börjar flocken bli ganska ren. Bara lilla Vera som nog är en holländdsk dvärg.Några lamm blev det inte, det får bli en vilosäsong för både tackor och hage så får vi skaffa en bagge till vintern inför nästa år. Båten är återigen ilagd uppe i Arvidsjaur och vi funderar på att ta upp kanoten också för att nyttja fisket lite mer däruppe. Något ska man ju syssla med  i väntan på jakten!


Hellurade!

Ja, vad ska man säga..... Att en hund kunde se så dräktig ut och bete sig så dräktigt och till och med producera nåt som man kunde uppfatta som rörelser i magen och sen bara vara skendräktig! :-( Hon har aldrig i sitt liv visat några tecken på skendräktighet efter löp! När tiden rullade iväg mot 66 dagar (tre dagar "över tiden") utan att temperaturkurvan var annat än helt stabil och det inte fanns några tecken på bäddande så tog vi henna till veterinär för röntgen. Svaret blev alltså, helt tom i magen! Snopet! Nu har hon vilat bort nästan en hel jaktsäsong och det blev ett antal förhoppningsfulla valpsepkulanter som blev dragna vid näsan av naturen. Men det är ju inget att göra något åt! Nu när vi vet så blir det skogen igen så att hon får tillbaka lite kondition och återtar normal kroppsform!


Snart dags!

Efter ett antal veckor då man inte var riktigt säker på om Rambos och Tintins lilla träff i augusti skulle resultera i någonting så kan vi nu vara relativt säkra på att det är på gång. Tjock har hon blivit och igår kom det lite mjölk ur spenarna - visst borde vi kunna vara rätt säkra då! Nu ska vi fixa valplåda och bunkra upp med nödvändigheter. Sen få man väl börja titta på den formella delen vad gäller registreringar, veterinär och försäkringar också... Spännande ska det bli och hoppas att Tintin fixar det!

Tintins nya valplåda


Hösten rullar på

Det känns som att det blir väldigt myket facebook och väldigt lite hemsida numer, men lite uppdatering ska vi väl göra här också!  Hösten rullar på snabbt och det är redan oktober. På hemmafronten är det mesta invintrat, det är bara kvar att decimera fårflocken innan vintern och innan bagglammen blir stora nog att hitta på dumheter med tackorna! Hönflocken är reducerad, varav de flesta bara flyttade över ängen till grannarna. Hagbard hade en ovana att gala för fullt mellan 03:00 och 05:00 - det har han inte längre...

Azzar gör framsteg och jagar älg även om det inte är fällt för honom och han inte på egen hand har gjort något längre arbete. I alla fall inte något längre ståndskall, men han förföljer rätt OK och nu verkar alla älgar springa. 

Tintin har fått en vilohöst eftersom magen blir större för var dag. Vi räknar med valpar i slutet av denna månad. Det borde innebära mer kontinuerliga bilder och uppdateringar här också. 

Nu bär det av några dagar till Västerbotten, sen blir det nya tag med Azzar i skogen. Semlan har också fått tid i skogen men älgarbete har vi bara fått de dagar de har jagat tillsammans och nu får Azzar stå för sin egen upplärning!


Älg på menyn

Det var väl egentligen björnjakt som var tänkt, även om lite älgträning för Azzar också var intressant. Att Semlan skulle ägna en dryg heldag åt älg kom som en överraskning, men så blev det under söndagen! Stora sök för bägge två och sedan upptag vid 7-tiden. Stånd och gångstånd till 11 då jag stötte en ko och Azzar släppte Semlan följde efter och kom inte tillbaka förrän strax före sju på kvällen. Lång väntan i bilen blev det. Men visst är det kul när båda hundarna skällde bra på älg! :-)


Varm höst efter en sval sommar

Nu är det skarpt läge med att få ut hundarna i skogen, just lagom till det kommer värmen med klarblå himmel och +24... Kunde ju ha kommit i juli tycker man! Vi får se hur mycket jakt det blir med Tintin i höst. I lördags for vi nedåt Malå till för att se om hon kunde bli parad och få valpar mot slutet av oktober. Igår hämtade vi hem henne och nu är det bara att vänta och se. Det kan bli desto med jakt och jaktträning med Azzar vilket inte heller är så dumt. Semlan ska få sin tid i skogen också och i år gör det inte så mycket vad hon skäller, bara det är lovligt att jaga! :-)


Sommar

Det har varit några intensiva dagar med en resa till Stockholm och Ålandsbåt för möte om viltolyckor. De två dagarna följdes av två dagar med utbildning av jaktledare. Nu är dom dagarna slut och det är jag också! I torsdags morse lammade Corint också, två kolsvarta lamm. En tacka och en bagge så slutresultatet blev 7 baggar och 3 tackor. Astas minilamm hänger i och verkar piggna till och alla tar sig genom skogen och äter på grannarnas äng och mår gott. De tio kycklingarna har nu kommit ut och springer inne i hönsgården och äter och växer. Det som är på gång närmast är Azzars utställning i Luleå nu på söndag, koppelträning inför det behövs definitivt!


Äntligen - tvättstugan klar

P1010477

Det tog ett bra tag, dom började veckan före påsk, men nu ska den sista skruven vara klar i tvättstugan. Det känns som en lättnad både att det är klart och att det blev gjort. Nu känns det både fräschare och mer säkert vad gäller vatten. Golvvärmen borde göra det behagligare till vintern också!


Långresa och mer lamm

Gårdagen blev en bildag. En miss gjorde att det var lite panik att få Camillas bil besiktigad. Ända lediga tiden vi hittade var i mitten av juli och körförbudet inträdde... 1 maj! Efter desperat sökande hittade vi en tid i Pajala vilket ledde till en långresa och ett prickfritt besiktningsprotokoll!

På gården börjar vi komma mot slutet av lammningen. Bara Corint kvar nu. Astas lamm är väldigt små och lite vilsna. Försökte hitta mjölkersättning, men tillgången i år är dålig så vi får se om bägge klarar sig. Vi hjälper till  så gott vi kan och hoppas på det bästa.

Cinderella med sina två baggar

Camilla med Astas två bagglamm


«oktober 2019»
tiontofr
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031