Julen är över

Så har då ännu en julafton och juldag passerat. Den 23:e var Sara, Adam och Tomas här på uppesittarkväll med god mat och dryck. på julafton for Sara och Adam vidare mot Glommersträsk och istället kom Johannes kuisner Pontus och Casper hit. Massor med mat, tokmäta och knappt i form för att öppna julklappar, men det gick det också. på juldagsmorgonen så for Tomas och pojkarna och istället dök Mattias upp. Nu har vi ätit, spelat monopol och tittat på "Natt på museét" och klockan har gett sig in på annandagen redan!

P1000770

 

 


Julen närmar sig!

Sista helgen innan jul. Lite förkylningskänning, som alltid då man kan börja slappna av efter en hektisk avslutning på hösten. Tillbringade början av veckan nere i Skåne med förbundsstyrelsen för möte och visning av Agusa vilthägn. Fick tid för lite jakt där också. Rätt mycket av både dov- och kronhjort samt vildsvin. Egentligen bara kalv och småhjortar och årsgrisar. men en kronhjort var skadad i hägent och den dök upp framför mig. En rätt hyfsad hjort och förhoppningsvis ordnar det sig så att åtminstone hornen kommer upp till Norrbotten genom Markus försorg...

P1000751

P1000749

Nu i helgen har vi på allvar invigt snöslungan och det var skönt att vi skaffade den till i år! Trots intensivt snöande så är nu hela gården tillgänglig ända ner till fåren. Dom säger att det ska bli kallt framåt julafton. Bara att kura ihop sig när veckan är över! Nu ser jag fram emot en lugn lördagkväll.


Nya tillskott

Som jag sa, de nya kaninerna har kommit hem. Små och pigga och några nya "husdjur" som Tintin måste vakta mot Semlan. Hon tycker INTE om att Semlan kastar ögon mot dessa små!

CIMG1843

Att det är kaniner det här också syns ju, men nog är det skillnad på raser.. för ålderskillnaden är inte SÅ stor på Bambam och de två nya tillskotten Dumle och Käck

CIMG1860

CIMG1848

Fast det är klart, snart är väl Bambam ikapp Semlan i storlek till och med!


Tiden rusar

Vi har redan kommit in i november och det som ett tag såg ut att bli tidig snö har återgått till höstrusk och mörker. Höstens jakt har kanske inte varit lysande resultatmässigt, men inte heller helt bortkastad. En del orre skjutet för Tintin, men den stora tjädertuppen är fortfarande inte fälld för henne. Nåja, så länge marken är bar finns det hopp om en framgångsrik jakt i år, även om chnserna blir mindre för varje vecka som går. Semlans inledning med eftersök på björn har följts upp med eftersök på älgkalv, men något riktigt ståndskall med fälld älg har det inte blivit i år. En del älgar som har rusat och en del återhämtande i gryt .. en gång med nöd och näppe att hon kunde ta sig ut igen även med lite hjälp!

Fåren verkar trivas även om de hade synpunkter på att bli av med pälsen just när det började frysa till. Förhoppningsvis får de tillbaka ullen tills den riktiga vinterkylan kommer!

CIMG1838

Camilla har också sett till att farmen nu består av TRE kaniner, fast de två senaste tillskotten är ju betydligt mindre än den första - och mycket kvickare! Bilder på dom två kommer senare. BamBam och TinTin fortsätter att "umgås" på gården, även om jag tror att TinTin mest tycker att hon blir störd i musjakten...

CIMG1833


Helg igen

Det blev några dagar för mig och Tintin nere i Västerbotten i början av veckan. Jag hade nog hoppats på mer fågel, men så är det. Några längre ståndskall blev det i alla fall och någon fågel med hem. Fast ännu ingen stor svart tupp för Tintin. Nåja, förhoppningsvis så hittar vi igen en sån på våre hemmamarker istället!

Tintin i Samarien 2010

I helgen är Camilla på fårkurs och lär sig klippa och ta hand om får. Nu låter det som om det blir inköp av egen fårsax också.... :-)

Imorgon lovar de bra väder och jag tar nog ut Semlan på morgonen och Tintin på kvällen och ser vad som händer.


Ännu en jaktdag med oväntad upplösning

Efter gårdagens intensiva dag med björnjakt, björneftersök och arbete med björnarna i slakteriet till efter elva på kvällen så blev dagen nästan avslagen. Skönt väder och behagligt att gå i skogen men inte så mycket hände på morgonen. Semlan hade spår på älg under eftermiddagen, men släppte då den/de drog iväg för fort. Inget ståndskall så troligen kom hon aldrig ikapp. På sluttampen trampade jag upp en tjädertupp. Sånt har hänt förr och är inget märkligt. Det ovanliga med den här gången var att Semlan kom som skjuten ur en kanon, hann ifatt tuppen och med en snabb aktion fick livet av den! Så det blev en extra vikt på ryggen på vägen hem. Kanske inte planerat och knappast något som minskar hennes intresse för annat vilt än älg och björn, men den här gången var det ju i alla fall något användbart!

Semlans tjäder


Nu är man björnjägare på riktigt!

Så har man då efter ett antal års försök fått nedlägga en björn. Visserligen var det avslut på ett eftersök, men inte desto mindre! Roland Nilsson sköt på en björn som försvann i snåren. När vi var på plats en tjugo minuter senare för att börja organisera eftersöket så dök björnen upp i skogen och jag fick ett skott på den men den försvann även denna gång. Linus släppte sin jämte på spåret men den förstod inte riktigt vad som var menat att den skulle göra. Jag hämtade Semlan som tog an spåret lugnt och nästan nochalant. Spår in i TÄT björksly och smågranar. Efter ungefär hundra-hundrafemtio meter hittade vi lite blod. Hon var definitivt på rätt spår så det vara bara att låta henne fortsätta. efter 500 meter hade vi björnen framför oss, jag drog tillbaka Semlan medan Linus fick iväg ett snabbt skott i riset men björnen tog sig undan igen. ytterligare femtio meter så låg björnen igen och fick det sista skottet. En liten hona på tre år.

CIMG1633

Samtidigt som vi höll på med detta så sköta Svante Holm en stor hona på en annan del av marken. två björnar på samma dag - senast det fälldes björn på dessa marker var 1857...

Arbetet i slakteriet drog ut på tiden. Hemma vid midnatt och upp för nästa jaktdag klockan 4!


Sämre än förväntat

Åter efter en helg uppe i Arvidsjaur. Tanken var att jag och Tintin skulle jaga och Camilla skulle få en fisketur till innan säsongen tog slut. Vädret var skönt med första frosten natten mot söndag. Premiär för säsongen att skrapa rutor på bilen! Lördagen tillbringades i Vittjålls urskogsreservat. En härlig miljö att gå i, men tyvätt var det väldigt fågeltomt där iår. Några ripkullar hittade Tintin men det gör ingen trädskällare glad. Nåja, hon tyckte dom var kul, snarare trädskällarägaren som hade synpunkter... Någon enstaka orre som inte ville sitta och två längre ståndskall som jag fick krypa på men som visade sig vara träd som fågel suttit i men inte fanns kvar.

Vittjåkks urskogsreservatTintin drömmer om fågel i Vittjåkks urskogar

Det som var positivt var att foten nästna verkade bättre efter 8 timmars skogspromenad! Äntligen kan man börja gå obehindrat - tänkte jag! Söndagen blev jakt efter Långträskälven. Inte mycket bättre med fågel där. Började morgonen med ett klockrent ståndskall, på ekorre! Sen snubblade jag till ute på en tuvmyr och vänsterknät fick en smäll. Det gick ju inte att bryta för det så vi fortsatte några timmar till. Tintin gjorde allt rätt, med de få orrar som hittades ville inte sitta stilla. Så två dagar och ingenting med hem! Med tanke på att de första rapporterna från Arvidsjaur var försiktigt positiva så hade jag hoppats på betydligt mer än det blev. Tycker också lite synd om Tintin som verkligen har "slitit hund" de här två dagarna. Nåja, jag vet ju att det finns fågel på hemmamarken, sen kanske det blir en helg neråt Västerbotten också eftersom dom skryter värre över fågeltillgången även iår...


På fel marker men spännande ändå!

Björnjaktspremiär i helgen. Två tidiga mornar i Alviksskogarna. inte så mycket folk med och gårdagen bjöd på något kortare skall på älg. Idag började det bättre, en halvtimme efter släpp så började Semlan skälla ståndskall. En halvtimmes färdframåt och jag var inne på 80 meter, sen blev det riktigt tät skog. Efter mycket smygande var jag inom 30 meter och fortfarande såg jag inte Semlan - det VAR tätt! Någon meter till och jag fick första glimten av henne, med blicken uppåt... Väl framme så visade det sig att skallet visserligen var på ett brunt rovdjur, men något mindre än önskvärt - en mård. Den hoppade fram och tillbaka i träden och det är inte konstigt att Semlan gick igång på den! (Den finns på video - kika i vår videolista..)

Väl hemma från den förmiddagen ringde Juha och meddelade att det hade fällts två (!) björnar på våra hemmamarker medan jag traskade på i Alvik... Nåja, man kan inte vara överallt samtidigt! Men vi kom i alla fall ne i tid till slakteriet för att få se dom liggande.

Björn nr 1 Långträsk 2010

Björn nr 2 Långträsk 2010

Nästa helg blir det nog fågel uppåt Arvidsjaur - men det finns förhoppningsvis björnar kvar att jaga ett tag till under hösten för både Semlan och mig!


Allt fler

Nu har det gått fort ett tag vad gäller att utöka de som bebor gården! Idag hämtade vi hem de tre fåren Cnövit, Cinderella och Canel. Hagen verkade då vara till belåtenhet, trots att Semlan hade synpunkter på nytillskotten!

CIMG1493CIMG1495

Men inte nog med det! Under tiden jag jobbade i Luleå så passade Camilla på att införskaffa en kanin. Fransk vädur så den lär växa .... 

CIMG1478

Nu är det start på jaktsäsongen, så förhoppnningsvis är det lugnt fram till nästa sommar. Ja, förutom tackan som kommer senare i höst efter att hon har blivit betäckt borta i Rutvik...


«oktober 2019»
tiontofr
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031