Årets premiär klar

Så har då en av årets jaktpremiärer gått av stapeln i och med att 25 augusti kommit och gått. Efter några säsonger då det verkar ha gått troll i att få en tjädertupp för Tintin så släppte det ordentligt på torsdagen. Efter några mer eller mindre korta kontakter med några tjäderhönor så fick hon upp en fågel i träd. Efter en ansmygning på 150 meter och 15 minuter fick jag fågel i siktet och den föll i skottet. Det visade sig vara en fin gammal tupp som vägde 5,1 kilo. Både Tintin och jag kände oss nöjda och för första gången tyckte Tintin att det var värt att lugga det fällda bytet ordentligt!

P1010082

CIMG2530

Måndag morgon blev det släpp med Semlan eftersom Tintins tassar var slitna efter tre dagar och många timmars jakt. En kort upptag på älg och en lååång träff med en räv i ett gryt gjorde att mitt tålamod närmade sig en klar bristningsgräns. Resultatet blev inte så allvarligt för Semlan, men en ny valp är på gång som förhoppningsvis känner att älg är prioritet ett i livet! Om allt stämmer blir det en hane ur en kull efter Semlans kullsyster och de är redan fem veckor gamla så det kan bli ny utökning inom nära framtid!


När tar det slut?

När man trodde att tillökningen på gården hade tagit en paus till nästa års lammning så kommer då beskedet från Camilla att vi ska styra kosan söderut för att hämta ett får till. Ett får som föddes på samma gård i Rutvik som Canel, Cnövit och Cinderella i fjol och som hade varit tänkt hit men blev tingat före vi hann. Men nu var de ägarna less på får som inte höll sig i hagarna utan strövade fritt runt byn mer eller mindre förvildade.

En bilresa och några timmars fårjakt senare så var vi på hemväg och Col (numera omdöpt till tilltalsnamnet Corint) var snabbt ute i hagen och fundera på var hon hamnat.

CIMG2491

Snart kom flocken vandrande genom skogen och det blev en lite orolig väntan på första mötet. Men efter lite kalabalik innan grinden öppnades mellan dom så gick det bra och första natten och dagen förflöt i god samvaro.

CIMG2499

CIMG2505

Col/Corint är nu återförenad med sin mamma (Mia) och alltså halvsyster till Asta och Astor.


Fortsatt tillökning

Antalet djur på gården fortsätter att öka! Nu är det Greta som har kläckt ut ett antal ägg och alla kycklingar utom en ser riktigt pigga ut. Med Signes ensamma kyckling så är det nu 8 ute och möjligen någon till på väg, fast gretas ägg som var kvar plockade vi bort i morse så att hon kan koncentrera sig på de som redan är kläckta. Hönorna har fått sköta allt själv och det blev nog lite väl många ägg under Greta, men 7 stycken kläckta och 5 kvarlämnade ägg är ju inte så dåligt ändå.

P1010045

P1010049

P1010050

Nu får vi hoppas att hönan Gullan klarar sig efter att ha hamnat i gapet på Semlan igår. Lite tilltufsad är hon men ändå pigg i ögonen så vi håller tummarna!


Ladan är borta

En snabb och relativt enkel rivning av ladan skedde igår. Enkel tack vare Anders händighet med traktorn! Nu är det tomt på platsen och ingen av oss saknar ladan. Troligen blir den inte heller ersatt av någon annan byggnad, det kändes bra att få lite luft inne på garageplan!

CIMG2292

CIMG2346

CIMG2354

CIMG2370

CIMG2390


Semestern drar sin sista suck

Så var denna sommarsemester slut, bara helgen återstår innan jobbet drar igång igen. Fast som jägare så sörjer man inte så mycket eftersom jakten snart drar igång! Vi hade ett par fina dagar uppe i Arvidsjaur med fiske och tältcamping. Inget fantastiskt fiske, men vi höll oss med mat de dagar vi var uppe i alla fall. Hundarna var på hotell och resten av djuren passades upp av våra grannar. 

Abborrhalstring

P1010038

P1010034

Nu är det snart dags att plocka ner vår lada och göra den platsen lite mer funktionsduglig. Det ser ut att bli varmt idag så vi hoppas i alla fall på lite fläktar!


Sommarbyggen på gården

Så har då första veckan av detta årets sommarsemester klarats av. Relativt produktiv får man väl säga! Fåren hade lite synpunkter på betestillgången. Framför allt Mia som ska dia två växande lamm hade till och med svårt att hålla vikten. Som tur var blev vi erbjudna av grannarna att hägna in delar av deras gård, en klippt äng.

I tisdags satte vi i gång och utökade hagen så nu är i princip hela skogspartiet plus nästan en hektar äng inhägnat. Fåren trivs och vandrar mellan sin daglega vid vinterhagen och maten borta hos grannen. Dom fortsätter också att beta sly så området blir mer och mer öppet.

Dagen efter behövdes för återhämtning. Värmen låg på runt +30 och användes till att i lugn och ro röka en omgång kött i röken. Det tar fem trimmar då man måste passa elden i princip hela tiden, ett avkopplande arbete tillsammans med Camilla och hönsen.

Fredagen blev ännu en arbetsdag då vinterburen till hönorna skulle upp. En lite stabilare bur med tak så att de kan ha tillgång till utegård även då det är snö var tänkt. Det blev till slut klart även om det tog fram till sen kväll och det fanns tillfällen då jag tvivlade på resultat. Men nu står den där och väntar på den första snön så får vi se om den håller för det! Återkommer med bilder.

CIMG2319

Nu är det gräsklippning, nedmontering av röda ladan och lite kaninbursbyggen som står på listan över "att-göra" ... sen får det ju bli nån tur upp till Arvidsjaur och fiske också. 

CIMG2292


Lång dags färd mot natt

Så tog man sig då hem igår (lördag) efter drygt 100 mil i bil. Från Alunda och hem via Mora...

Två kaniner hämtades upp på denna resa, ett par franska vädurar som nu heter Frans och Filippa. Lite inskolning inomhus innan vi bygger färdigt och sätter ut dom i hund/kaninhuset. 


Äntligen!

Det tog 8 dagar längre än beräknat vilket gjorde oss lite nervösa. Men till slut kom lammen och Mia klarade det galant! Det känns skönt att dom nu är framme och verkar pigga och krya. En vit bagge och en svart tacka. Namnen blir Astor och Asta. Vi uppdaterar löpande deras framsteg...

P1000940


Dags för frihet

Vi hade räknat med att Mia skulle lamma den 15:e maj, men än har inget hänt. Idag släppte vi ut Cnövit, Cinderella och Canel i sommarhagen efter att det sista var gjort med elstängslet och vattenhålorna var inhägnade. Mycket mat var ju positivt men väldigt otrevligt med el i stängslet. Sen var det lite oroligt att inte ha Mia med sig som kontrollant hela tiden. Förhoppnigsvis kommer lammen väldigt snart så att hela flocken kan återsamlas och börja göra nytta som slyröjare...

DSC00003

Men när det blev kväll ville dom in till Mia igen och det var inte alls kul att vara ute i stora hagen med all mat. Dessutom var man sugen på ensilage istället för späda gröna löv .... hå hå ja ja


kackel på gården...

Det tog några år men nu är det höns på gården också. Owe kom med tre hönor och två tuppar i fredags och lördagen gick åt till att färdigställa utegården. Det blev lite bygge av det vi hade hemma, men troligtvis alldeles tillräckligt för att dom ska må gott på gården. Nu delar fåren med sig av sin vinterhage och delar av huset till hönsen

CIMG1989

CIMG1992

Första äggen


«oktober 2019»
tiontofr
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031