Hemmavid

Mycket har hänt sista månaderna...många tårar har runnit från ögonen denna vår!! Våra älskade familjemedlemmar TinTin och Semlan har lämnade oss i början av april och fortfarande gör sorgen ont och är tung att bära. TinTin dog i sviterna av juvercancer och fick ett snabbt slut där hon blev akut sjuk och vi tog henne till veterinär där hon fick somna ifrån det smärtsamma. Semlan fick somna in sex dagar senare 14 år gammal,,hon somnade lugnt och stilla.TinTin blev 12 år. Det är fortfarande smärtsamt och vi saknar dom oändligt varje dag, men det blir sakta bättre! Längre fram kanske det gör mindre ont att minnas dom,,kanske kan man le åt minnena istället för att gråta över dom....Jag erkänner att jag glömde bort att dom var gamla...jag kunde inte heller ta till mig att till slut var TinTins cancer elakartad....Men tiden går och några månader har gått! Tankar på nya hundar fanns inte...vi har ju fortfarande Kaiza och Okki hos oss. Men i dagarna flyttade lilla Java in hos oss då jag kände att en liten gårdshund vill jag ha...så det blev en Mittelspitz...jag älskar spetsar!! Och senare i höst kommer det troligen en karelar tik valp att flytta in. Hundar är verkligen glädje!!..Den enda lycka man kan köpa för pengar! Så nu kör vi....Nya hundar nya tider och...ny glädje!  Camilla


Lugnt och stilla på gott och ont

Så var det fredag kväll och det är väldigt lugnt och stilla hemma. 

I onsdags levererades Tia till sitt nya hem i Nykvarn och samma dag hämtades Jabba till sitt nya hem i Luleå. Tomt på valpar i huset alltså, lite tråkigt men samtidigt skönt att alla har fått ett bra hem!

I onsdags åkte Camilla in för planerad operation. Jag hade hoppats att hon hade varit hemma nu, men det tar någon dag till med återhämtningen. 

Så nu sitter jag med hundarna runt mig, alla utom jag sover. Ätit en TV-middag till ishockyn där Luleå förlorade. Morgondagen bjuder på arbete med årsmöte för Jägareförbundet Norrbotten.

Vi fick 18 ägg av Ostfriesisk möwen i veckan och vi ska hämta ett gäng med ägg från Åsbohöns i helgen, sen fyller vi kläckmaskinen. 21 dagar senare blir det förhoppningsvis kycklingar av större ras utan fjädrar på fötterna...

Nu blir det en kopp te innan det är dags att rasta hundar och knyta sig


Våren är på gång

Nu är det helg. Solen skiner men nätterna är kalla nog för att skaren ska hålla för skidåkning under förmiddagarna. 

Valparna har växt på sig bra. Den 3/3 var vi till veterinär för chip-märkning, vaccination och besiktning vilket allt gick bra. Redan samma kväll flyttade Moltas hemifrån. Förra helgen hämtades jango till sitt nya hem och på tisdag tar jag Tia i bilen och far söderöver för möte och hundleverans. Än så länge är Jabba kvar i huset utan fast ny adress.

Vi tog beslutet att vår gård inte var stor nog för både oss och gässen och i går hämtades Hans & Greta till sitt nya hem i grannbyn.

Idag satte vi igång kläckmaskinen för att förbereda för nya kycklingar. Tanken är att våra dvärgcochiner ska ersättas av större ras och ras utan fjädrar på fötterna (hygien). Förhoppningsvis får vi tag på ägg från Ostfriesisk Möwen och Åsbohöns och kanske också några ägg av Voerwerk... 


Nytt år och nya valpar

Året  i Långträsk avsutades i lugn och ro. Förutom att Anita var uppe och hälsade på så födde Milou fyra valpar på morgonen den 31/12. Alla fyra välskapta och vägde runt 150 gram och valpningen var över på två timmar. 

Milou valpar 31 december 2014

Milous första valp 9:15 31 dec 2014

EMIL pappa till Milous valpar

Utöver det rullar livet på i relativ värme, året inleds med närmare fem plusgrader! Nära på barmark under träden. Gässen har börjat producera ägg, fyra stycken än så länge. 


Luciahelg

Det blir långt mellan gångerna här! Luciahelg och barmark! Nu känns det som att hösten har övergått i vinterläge då bara de får som ska gå kvar till sommaren är kvar. Gässen är kvar alla tre. Hans är lite grinig men får bli kvar än så länge. Älgjakten är över för i år. Lite synd då Azzars säsong var knackig fram till slutet då han kom igång riktigt bra. Hoppas nu att han minns hur man gör redan i början nästa år. En vecka kvar till julledighet. Efter denna höst känns det som att det behövs!


Midsommar

Nu är det midsommar men kallt! Avslutningen av våren gick fort med mycket tid borta på resor. Helgen i Lycksele gick bra med ett "Very good" på Azzar. Inga större fel på honom alltså och till och med mentaliteten fick UA!

Azzar Lycksele maj 2014

Sen har vi ju också fått tillökning i form av tre gäss. Det började med en inlämnad övergiven grågås som vi inte hittade föräldrarna till. Sen skaffade vi sällskap i form av två skånegäss. Dom trivs bra på gården, men gödslar på rätt friskt!

IMG_0704

Nu är det semester som är rätt oplanerad vad gäller vad vi ska göra. Det får vi ta dag för dag som det känns nu!


Våren segar på

Idag är all snö borta sedan ett tag, men vinden drar kallt! Alla tackor har lammat nu, 13 lamm på 5 tackor vilket är minst tre mer än vi hade räknat med! Några får lite extramat via nappflaska. Gräset har inte riktigt börjat växa än, så hö och ensilage gäller som huvudmat än för dom. Kycklingarna växer också. Några småtuppar dog häromdagen då vi släppte ut dom. Fortfarande oklart om det var skator eller några av de äldre tupparna som var hårda med dom. En kyckling till blev dålig och vi tog bort den. Förhoppningsvis inget virus som drabbar resten, men än ser det lunt ut. Idag blir det resa till Kalix för att besiktiga bil och husvagn så att den kan rulla under året. Inplanerat resa till Lycksele i maj, neråt södern i sommar och så klart fiske och jakt också!


Våren här och gården lever upp

Nu har april övergått i maj, även om det just idag singlar snö utanför fönstret! Men sommarhagen är öppen för fåren och hönsen sprätter på dynghögen. Just nu har fyra av fem tackor lammat och vi har tio pigga lamm ute i hagen. Värmlandsfår ska ju inte få mer än två lamm, men nu ar två av fyra tackor fått trillingar! Äggkläckaren fungerade också bra så nu har vi 23 kyckingar nya för året. Dessutom kompletterade vi med två ungtuppar av Åsboras igår för att få upp lite storlek på hönsen framöver. Dessutom är det beställt några bronskalkoner och några amerikanska vildkalkoner, det ska bli spännande att se vad det blir för nåt. Full fart mot sommaren alltså!


Bättre sent än aldrig - uppdateringar på sidan

Det blir som sagt långt mellan gångerna som man skriver här sen facebook tog över den dagliga uppdateringen. Men nu har jag försökt uppdatera lite vad gäller får och hundar och förberett för lite foton av djuren på gården för året. Förhoppningsvis kommer det bli både lamm och kycklingar och Camilla har beställt ... kalkoner!

 


Åter efter ett lyckat fiske

Då är vi tillbaka i Långträsk efter några dagar uppåt Arvidsjaur. Andra gången med husvagnen som övernattning, denna gång med Camilla, Björn, Johannes och alla fyra hundar. Det gick det också.... 

Lite blåsigt och inte så väldigt varmt, men det uppskattades nog av hundarna! Vi provade en ny sjö och fick upp bra med abborre av bra storlek och några hyfsat stora gäddor också. Kul fiske och god mat i frysen!

Camilla Johannes m fångst 7 juli 13

Johannes abborre 6 juli 13

Björn m gäddor 6 juli 13

fångsten 7 juli 13


«oktober 2023»
tiontofr
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031